duminică, 19 octombrie 2014

Romania.Lumea a treia.

Da, suntem o tara din lumea a treia. Sub luciul de hypermarketuri, entertainment  si alte cateva exceptii de forma nu de fond  se ascunde o tara mica , trista si extrem de saraca. Nu sunt si nu am fost niciodata un idolatru al vestului dar chiar si luand in considerare tarele multe de altfel ale civilizatiei occidentale noi tot ne situam  in alta dimensiune si timp fata de aceasta.

Nu cred in bunele intentii ale politicienilor nu numai de la noi ci de oriunde, atata timp cat accesul la putere se face numai avand  in spate fonduri enorme  si influenta pe masura, orice politician are odata ajuns intr-o postura  din care poate lua decizii enorm de multe datorii de platit. Sistemul este prea bine conturat pentru a permite exceptii. Diferentierea insa intre tarile ''civilizate'' si cele de lumea a treia se face la nivel de stil si anvergura in plata acestor datorii.Daca intr-o tara dezvoltata exista o anumita acoperire  la plata facuta si in genere se traduce prin influente economice si acces favorizat la contracte si piete  in  Romania ''dedicatia'' este transparenta si se face la costuri absurd de mari. Astfel ajungem  ca la societati de stat falimentare care nu isi platesc angajatii cu lunile sau anii sa se faca achizitii de pixuri de 2 milioane bucata, la preturi pe kilometrul de autostrada de 4 ori mai mari decat in Austria si multe alte minuni de astea unde noi si tarile in curs de dezvoltare suntem asi.

Dupa 24 de ani de ''marete'' impliniri pe acest plan am ajuns sa avem  exact ca tarile  bananiere o societate extrem de polarizata, cu indivizi aberant de avuti  desi nu au facut in viata lor o afacere adevarata, de aia fara preluari de intreprinderi de la stat, fara contracte cu  acelasi corn al abundentei, fara inlesniri dubioase gen preturi preferentiale la energie si oameni extrem de saraci care in 2014 inca isi fac griji cu ce isi platesc utilitati ce tin de minimum de civilizatie sau pur si simplu cu privire la hrana de zi cu zi  asta in conditiile in care au muncit  onest toata viata.

La fel ca in tarile de lumea a treia cum o factiune preia controlul are grija sa ii infunde pe ceilalti, asa ajungem sa ne minunam cum de capete aparent de neatins apar zilnic la stiri  lovite de boala si de lege. Nu e justitie, sa nu fim naivi, se platesc polite.

Nu avem scoli,spitale, gradinite suficiente si alea care sunt in genere is facute inainte de 1989 si arata deja jalnic dar  investim sume enorme pentru biserici si pentru cacatul ala cu mot in varf de catedrala prostirii neamului pentru ca suntem suficient de inapoiati incat o buna parte din votanti sa fie inca influentati  de ce li se spune de catre  popi in ceea ce priveste votul .

Avem o rata a migratiei extrem de  mare ca orice tara mizera si trimitem  de la zidari la profesori universitari si medici in Europa aia din care  chipurile facem parte.

In realitate  nu am avut niciodata o sansa reala, nu avem nici acum.Aceasta tara a fost acaparata de un sistem  mafiot format din fosti securisti, directori,  lachei si lingai la care s-au adaugat bineteles si nepoti, veri,cumetri si alte lipitori care desi nu au apucat sa fie acolo in 89  sunt in fond doar o urmare fireasca a celor ce au generat tot acest cancer care metastazeaza fara oprire in toate nivelele  de decizie.

Noi nu suntem mai prosti ca altii, nu suntem mai lenesi ca altii,  milioanele de romani care muncesc pe lefuri  la care occidentalii nu s-ar da nici macar jos din pat stau marturie, ci doar am avut nesansa sa fim aici, in lumea a treia, unde nu ai de ales, sluga a mafiei sau  muritor de foame.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu