luni, 12 ianuarie 2015

Despre religie

Cred ca religia aduce teribil de mult cu apendicele, desi poate a jucat un rol in trecut este complet inutil omului modern dar cand se umfla poate cauza probleme extrem de mari. De ce nu mai avem nevoie de religie? Pentru ca fara sa avem raspunsuri finale (si probabil ca nu le vom avea niciodata) putem totusi exclude definiv cosmogoniile naive ale antichitatii si totodata pentru ca nu avem nevoie de compasul moral al unei divinitati pentru a ne arata nordul in materie de etica. Evident ca oricand putem invoca argumentul ca nu religiile omoara ci oamenii cu religie fac asta dar un asemenea punct de vedere poate fi aplicat practic asupra majoritatii lucrurilor negative devenind astfel lipsit de substanta (ex. nu drogurile omoara sau distrug ci cei ce le abuzeaza s.am.d.).
 Binenteles ca religia a fost folosita dintotdeauna de structurile de putere si cum ar fi putut sa fie altfel cand este un instrument minunat de anihiliare a simtului critic, a ratiunii si in ultima instanta ,dupa cum dovedesc si musulmanii ce au invadat si teritoriul european , chiar si a instinctului de conservare. Cat despre vanitate si umilinta, majoritatea religiilor au avut la capatai o carte despre umilinta in timp ce au practicat vanitatea absoluta. De la vanitatea arhitecturala amintind de Egiptul faraonic pana la vanitatea suprema de a se considera detinatoarele si pastratoarele unicelor adevaruri ultime. Sa crezi in posibilitatea convieturii pasnice a religiilor este in cel mai bun caz un act de naivitate. Monoteismul exclude pluralitatea in insasi esenta sa. Nu poate fi decat UN ADEVAR, UN DUMNEZEU, O CREDINTA. 
Toleranta este in fond nu o pace ci un armistitiu pentru ca invariabil se va reaprinde in credinciosi ideea ca sunt la urma urmelor agentii propriei divinitati pe Pamant si de aici pana la a considera ca proclamarea unei alte divinitati reprezinta o sfidare este doar un pas.Cat despre intelegere si respect, imi pare rau dar pentru credinte ,orice credinte religioase nu pot nutri nici unul din aceste nobile simtaminte, daca unii nu reusesc sa faca pur si simplu priza cu realitatea si prefera inca sa ignore stiinta pentru a se agata din prostie,ignoranta, frica sau comoditate morala de niste scrieri ce sunt evident depasite din toate punctele de vedere, asta este deja problema lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu