duminică, 11 ianuarie 2015

Jandarmii si teroristii

Am scris la cald despre masacrul parizian cat  pulifricii profetului inca jucau in  Jandarmii si teroristii. Inegalabilul Louis de Funes lipsea dar personajul colectiv l-a inlocuit cu succes. 80.000  de mii de jandarmi. Dupa 2 oameni. Nici macar scenariile  exagerarilor hollywoodiene nu au mers atat de departe cu  supereroii, dar ce zic eu de Hollywood , nici filmele chinezesti cu iubitii  cichician si brusli nu au avut vreodata un asemenea raport de forte dezechilibrat.

Dar  un scenarist  de-a dreptul exagerat a zis sa incerce sa vada daca o inghitim si pe asta. Si am inghitit-o  .  1 milion si ceva de oameni  astazi au tinut neaparat sa ne si arate asta . In schimb in partea a doua, Jandarmii si manifestantii  pentru libertate, prostii din episodul 1 au devenit brusc  niste megaeficienti. 5500 de jandarmi(cam cati se detaseaza pentru un derby de risc) au asigurat securitatea a  peste 1 milion de oameni basca 56 de capete luminate si conducatoare impotriva unui pericol care putea veni de oriunde si sub orice forma.

Intortocheate firi si fundamentalistii astia, intra cu masina intr-o piata si calca cativa oameni, omoara niste jurnalisti  ce erau de altfel detestati de toata lumea pentru ca toti  fusesera incondeiati de-a lungul timpului, dar nu reusesc  sa incropeasca nimic cand li se ofera ditamai oportunitatea pe tava. De altfel  parca face parte din modul lor de a fi, iscusiti ca din poveste cand e vorba sa evite filtre ale politiei , plimbandu-se  la modul chill inainte si inapoi prin Franta , precisi pana la secunda cand e vorba de asalt, dar ceasul rau pisica 13, isi uita cartile de identitate in masina. Si inca alea reale pe care le si aveau cu ei, vorba aia, daca ii opreste Politia si ii legitimeaza, sa nu se capete cu vreo amenda.

Nu pretind ca as avea raspunsuri, dar mi se pare nefiresc sa nu ne punem intrebari. Si o intrebare fundamentala care trebuie pusa in opinia mea in cazul oricarui eveniment  de amploare este ''cine profita?''. Raspunsul in cazul asta pare evident, statul politienesc in detrimentul libertatilor cetatenesti.  Nici nu fusesera prinsi cei doi frati cand un distins domn de la noi revenea cu refrenul   controlului in mediul virtual si cartele prepay cu buletinul. Ce legatura or fi avand treburile astea cu atacul din Paris? Erau doi frati, nu aveau nevoie de prepay si de internet ca sa  planuiasca  masacrul.Doar de gura. Alte voci europene de data aceasta reclamau necesitatea unui control strict la granitele UE. Evident treaba asta sfideaza orice logica in context, teroristii sunt  3 din cele cateva zeci de milioane de musulmani  cetateni europeni. Cu ce ajuta controlul la granita?
Incurajez pe toata lumea sa condamne vehement atacul, la urma urmelor  sa omori in numele ofensei religioase niste oameni in 2015 este scandalos chiar si ca pretext iar celor ce folosesc caricaturile ca pretext pentru a sugera ca poate si-o meritau nitel le recomand sa ceara azil in Iran, dar in acelasi timp incercati sa cititi si printre randuri pentru ca in numele profetului ceva nu e deloc kosher aici. Amin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu