duminică, 14 septembrie 2014

In Humanism

Secole la rand tot ce purta o semnificatie pozitiva era atribuit divinului, in noua epoca in care  chiar daca Dumnezeu nu este ingropat corespunzator in orice caz trage sa moara sensul s-a transferat catre uman. Nu mai este crestineste sa ajutam pe cineva ci un lucru uman de facut. Simpomele s-au schimbat, boala grea a autoiluzionarii  a ramas la fel de vivace. 
Toate caracteristicile cu care impodobeam mantia unui zeu stravechi le-am folosit pentru a imbraca noul zeu, Omul.  Inteligent, inclinat natural inspre bunatate si progres, asta e natura Omului in viziune umanista.
Ceea ce ignoram  in permanenta este lectia pe care istoria ne-o repeta obsesiv. Tot ceea ce intreprindem este sortit esecului, suntem Prometeus impingand etern stanca propriului nostru instinct auto distructiv, suntem Icarus  pregatit sa zboare pe aripi ce nu il pot sustine.
Toate ideile, idealurile , credintele  si aspiratiile noastre  au atins  de fiecare data un punct in care au fost pervertite si intoarse de la scopul si intentiile initiale.
Am avut un individ ridicat din inapoiata si prafuita Galilee care a spus ridica o piatra si vei gasi divinul- rezultatul  un sirag impunator de biserici atinse de frenezia monumentalului  , o frenezie din care se pare ca nu ne mai putem opri,  in numele unei religii intemeiate pe sa nu ucizi au murit generatii intregi.
Ne-am scuturat de toate prin Revolutia Franceza,  un scurtcircuit menit sa reporneasca circul uman pe cu totul alte baze si am ajuns rapid la regimul terorii.
Am dezvoltat capitalismul ,  sanse egale pentru toti , toti liberi  in cautarea fericirii si am ajuns la o lume controlata de o mana de oameni , la depersonalizare , la corporatism.
Unii au visat ca in socialism si comunism au gasit cheia de a da cu tifla acestui cerc vicios in care ne tot invartim de o istorie deja si  am ajuns la marea revolutie culturala, la stalinism, la abjecta impilare a   oricarui gand constient.
Idealisti  ca Da Vinci sau Jules Verne au visat la o lume  in care progresul tehnologic va elibera aceasta rasa de necesitatile de zi cu zi si noi am pus acest avant in principal in slujba profitului si agresiunii.
Aceasta este umanitatea careia i-am cladit altare, Sa asteptam timpul cand le vom darama  din nou.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu