luni, 24 noiembrie 2014

Supa crema de cartofi si crutoane aromate

Sunt un fan al supelor crema pentru ca iti permit sa dozezi exact cat vrei intensitatea gustului si totodata daca le complimentezi si cu niste crutoane pot fi si o masa standalone scutindu-te de dureri de cap cand nu ai mult timp/chef de bucatareala. Probabil una din cele mai satioase este supa crema de cartofi. Evident ca in afara de cartofi reteta se poate interpreta si reinterpreta in functie de chef, posibilitati sau mai prozaic in functie de ce ai prin casa. Versiunea mea cea mai recenta de ieri se intampla cam in halul urmator:
Pentru supa.
-cartofi  cam  un kilogram
- 1 morcov ras
- 1 patrunjel
- o telina mica de tot rasa
- 2 cepe rosii mari  taiata solzisori.
- 1 capatana de usturoi
- 1 ardei kapia taiat marunt
- cimbru, tarhon, sare, piper, patrunjel.
- 1 lingura zeama de lamaie
- 2 linguri ulei de masline
- 1.5-2 l stock de legume cu leustean.
Pentru crutoane.
- paine taiata cubulete
- oregano, sare, fulgi chili sau condiment creole( cele de la Bart sunt scumpute dar merita), o lingura de ulei de masline.
Stiu, cam multe condimente pentru o supa crema si cam ''tari'' dar eu sunt adeptul mancarurilor extrem de aromate mai degraba decat a gusturilor fine si subtile.
Cartofii taiati cubulete se adauga in stockul fierbinte, dupa cateva minute adaugam   si morcovul, telina, kapia si una din cepe . E gata cand s-au fiert cartofii. Intre timp pregatim crutoanele, painea bucatele o amestecam cu sarea , condimentele si uleiul de masline, punem tot intr-o tava cu  hartie de copt si dam la cuptor pentru 15 minute la 200 de grade pentru cuptoarele cu aer recirculant. Cat timp fierb legumele si se fac crutoanele  intr-o tigaie neaderenta punem doua linguri de ulei de masline si prajim cealalta ceapa  extrem de puternic, cam ca pe cea pe care o punem peste fasolea batuta, cand e aproape gata adaugam si capatana de usturoi zdrobita pentru inca maxim 30 de secunde ( nu lasati mai mult pentru ca usturoiul ars strica tot gustul). Rolul cepei si a usturoiul prajit este de a da in supa un usor iz de prajeala sau afumatura chiar . Dupa ce cartofii s-au fiert, se scurg legumele si se dau la robot pana formeaza o pasta, adaugam si ceapa si usturoiul si apoi stock-ul in functie de cat de consistenta sau lichida dorim supa. Se pune in farfurii si se adauga crutoanele extrem de aromate.
Try this at home!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu